ANTIOXIDANTII si Radicalii Liberi

Termenii „radicali liberi, „polifenoli”, „antioxidanti” , „oxidanti”, „peroxidaza lipidelor” etc suna pentru multa lume complex si necunoscut. Dar ce au acesti terneni de a face cu santatea??In urmatoarele posturi voi incerca sa explic acesti termeni si rolul lor in starea de sanatate a organismului.

Poate ati auzit unii dintre acesti termeni asociati in discutii despre cancer, boli cardiovasculare, diabet, imbatranire prematura, suprimarea sistemului imunitar, cataracta, Alzheimer, Parkinson, boli autoimune, etc.

Free-Radicaljs-cartoon
Radicali liberi(albastru) cu eletroni impari
Ce sunt radicalii liberi si particulele oxidante? Acestia descriu molecule incomplete si instabile. Moleculele sunt „caramizile” naturale cum ar fi acizi grasi, oxigen, aminoacizi. Moleculele normale au electroni in pereche, electroni care tin molecula unita.

De exemplu molecula de oxigen, are 4 perechi de electroni. In cazul cand molecula pierde unul din electroni aceasta devine un radical liber. O molecula daca si-a piedut un electron, dintr-un motiv sau altul, devine instabila si tinde sa-si inlocuiasca acel electron lipsa. Mecanismul va merge atat de departe incat va incerca sa „fure” un electron de la alta molecula pe care o va”rani” sau chiar „omora”, si astfel acesta molecula”ranita” va „fura” un electron de la alta molecula si astfel lantul reactiei va continua degradand din ce in ce mai multe celule. In aceasta situatie apare rolul benefic al antioxidantilor, care vin si neutralizeaza radicalii liberi cedandu-le un electron.

Corpul nostru produce in permanent radicali liberi ca rezultat al metabolismului celular, deoarece celulele folosesc oxigen. Nu exista nicio problema atat timp cat in organism exista un echilibru intre antioxidanti si radicalii liberi din sistemul nostru. Daca acest echilibru dispare nimic nu mai poate opri „foamea” radicalilor liberi de a-si recapata electronii pierduti si astfel multe siteme enzimatice vor fi afectate.
… va urma


comments

- 1

mirela

Foarte frumos ati explicat si pe intelesul tuturor. Bravo! imi place

Lasa un comentariu