Inventatoarea Simona Timar Bişboacă dedică excelenţa în ştiinţă sănătăţii oamenilor

O cercetătoare din Oradea, Simona Bişboacă, inginer în industrie alimentară, a decis să vină în ajutorul semenilor săi prin realizarea unor suplimente alimentare naturale de origine autohtonă, brevetele sale de invenţii fiind apreciate cu aur la saloane mondiale de inventică din 2011 şi 2012.
Doctorandă pe ultima sută de metri – aşa cum a declarat pentru AGERPRES -, Simona Timar, căsătorită Bişboacă este, la cei 32 de ani, autoarea a patru invenţii, până în prezent, care au uimit, în ultimii doi ani, juriile internaţionale ale saloanelor la care le-a prezentat: Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia, în noiembrie 2011 şi Salonul de Inventică Mondială ‘Agro Arca’, din Croaţia, oraşul Slatina, în mai 2012.Ţinând cont de alimentaţia actuală, poluare, stres, lipsa de mişcare, Simona Bişboacă a realizat cel mai puternic antioxidant de pe piaţă, numit AntioxiVita, a brevetat propolisul dizolvat în apă (nu în alcool), a inventat metoda de a prepara marmeladă crudă, fără fierbere, fără zahăr sau conservant, precum şi un aditiv alimentar natural multifuncţional.
Simona Bişboacă consideră că doar o alimentaţie echilibrată, provenită din culturi autohtone, poate să asigure hrana ideală pentru locuitorii unui areal geografic. Dar atâta vreme cât iarna nu avem fructe şi legume crude locale, trebuie să suplinim lipsa acestora cu suplimente alimentare naturale.Cu toată invazia pieţei cu suplimente alimentare de import, preparate cu extracte din plante exotice, mulţi consumatori au fost dezamăgiţi de ineficienţa lor, deşi, paradoxal, produsele respective erau recunoscute că dau rezultate foarte bune în ţările lor de origine. Cercetătoarea spune că explicaţia constă în faptul că plantele respective nu supravieţuiesc condiţiilor de mediu de la noi din ţară, nefiind integrate natural în dieta normală, astfel că nici fitonutrienţii care îi conţin nu sunt eficienţi populaţiei de la noi.”Dar natura este extraordinară şi din fericire, găsim şi în flora de la noi acei fitonutrienţi necesari, dar adaptaţi condiţiilor de mediu din zona noastră. Aşa am început cercetările mele”, a precizat ing. Simona Bişboacă.

Studiul antioxidanţilor din plante l-a început în 2001, pentru ca, după mai bine de zece ani, să pună la punct o tehnologie de recuperare a antioxidanţilor din sâmburii şi pieliţele de struguri, brevetând această tehnologie. Conştientă de importanţa antioxidanţilor asupra organismului, a reuşit să implementeze în producţie invenţia şi să scoată pe piaţă un supliment alimentar, un produs foarte bogat în antioxidanţi de tipul polifenolilor: AntioxiVita. Foarte concentrat, 100 ml de produs este echivalentul în principii active (antioxidanţi) a 80 de litri de vin roşu.

Experimentele efectuate au arătat că AntioxiVita este un aliat de încredere în lupta cu afecţiunile cardiovasculare (colesterol, trigliceride, tensiune, varice, flebite etc), cu diabetul, probleme de tranzit intestinal (constipaţie sau diaree), prezintă acţiune puternică antivirală şi antibacteriană, cu efect tonic şi de anti-îmbătrânire. Mai multe detalii pe www.phenalex.ro.

La scurt timp după punerea pe piaţă a acestui produs, Simona Bişboacă a implementat în producţie şi cel de-al doilea brevet şi anume tehnologia de obţinere a produsului ”Propolis esenţă”. Este un produs inovativ în care este înglobată esenţa propolisului într-o soluţie apoasă, produs destinat în special copiilor, având proprietăţi imunostimulante.

În noiembrie 2011, Simona şi-a prezentat cele două brevete de invenţie la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia IWIS 2011, unde AntioxiVita a fost desemnat cel mai puternic antioxidant şi recompensat, din circa 500 de produse înscrise în competiţie, cu Medalia de aur şi un premiu special din partea Asociaţiei Korea Invention News, iar ”Propolis esenţă” a primit Medalia de argint, cât şi un premiu special din partea Asia Invention Creativity Association.

Având susţinerea unor cadre didactice de la Universitatea din Oradea, Simona Bişboacă şi-a continuat cercetările şi şi-a pus în practică ideile, înregistrând alte două brevete de invenţie care au fost prezentate în mai 2012 la Salonul de Inventică Mondială ”Agro Arca”, din Croaţia, oraşul Slatina.
Juriul internaţional a apreciat cu aur tehnologia de obţinere a marmeladei crude, un aliment funcţional cu un aport atât nutritiv, cât şi sanogen. Marmelada crudă are la bază o metodă de preparare la rece a fructelor perisabile, fără fierbere, fără îndulcitori, zahăr sau conservanţi, ce permite păstrarea nealterată a vitaminelor, enzimelor şi nutrienţilor din fructe.
De aur a fost şi ”aditivul alimentar natural multifuncţional” ce se poate utiliza în diferite ramuri ale industriei alimentare, cu precădere în industria cărnii, dar şi a băuturilor, ca şi conservant, antioxidant şi colorant natural.

Mândră că prin munca ei poate aduce un plus de sănătate semenilor ei, Simona Bişboacă recomandă tuturor produsele autohtone, o dietă echilibrată şi mişcare.
”Dacă nu putem să ne alimentăm echilibrat, suplimenţii alimentari naturali, cum sunt şi cei amintiţi mai sus, reprezintă o sursă foarte bună de fitonutrienţi care au efecte benefice asupra sănătăţii”, a precizat Simona.

Cercetătoarea din Oradea promite că munca ei nu s-a oprit după aceste invenţii şi că va reveni în curând cu noi idei inovatoare. Simona Bişboacă a primit, marţi seară, Premiul de excelenţă în domeniul Ştiinţă, acordat în cadrul celei de-a XV-a Gale a Premiilor ”Femeia Anului 2012”, organizată de Avantaje, Avon ”Campania Respectului” şi Hotelul Marriott. Mesajul ei, la festivitate, s-a adresat tinerilor cărora le-a transmis ”să fie încrezători în forţele proprii, să studieze şi să muncească mult dacă vor să ajungă cât mai aproape de ceea ce doresc ei”. AGERPRES/(A,AS-Eugenia Paşca)

Sursa:medipedia.ro

Lasa un comentariu