”LA MINE NU EXISTĂ NU SE POATE, ASTA E METODA, AȘA TREBUIE FĂCUT!” – DE VORBĂ CU SIMONA BIȘBOACĂ DE LA PHENALEX DESPRE INVENTICĂ ȘI ANTREPRENORIAT

Pe Simona am cunoscut-o prin mama mea și tare mă bucur că viața mi-a scos-o în cale. Pe de o parte îi admir energia și creativitatea, mentalitatea flexibilă, pe de altă parte îi iubesc produsele, iar dulceața fără zahăr și fructonata (povestea ei o găsești în interviu) sunt gustările dulci și sănătoase preferate ale copiilor.

Am așteptat să ne obișnuim cu noua situație generată de pandemie ca să împărtășesc povestea inspirațională a Simonei cu tine și sper să îți aducă un strop de optimism și încredere.

 

Simona, spune-ne cine ești tu atunci când ești relaxată și în largul tău.

Sunt omul care-și pune întrebări…și încerc să-mi dau/caut și răspunsurile 😀

 

Ce ai făcut înainte de a fi antreprenor? Și ai știut mereu că vrei să încerci pălăria asta?

Când eram în liceu visam să devin stomatolog, să îi ajut pe oameni să zâmbească frumos și liber. Pe final de liceu mi-am schimbat opțiunea și am ajuns la USAMV Cluj, la Facultatea de Stiința Alimentelor, cum se numește în prezent. Viața nu e de cele mai multe ori cum ți-o planifici așa că am lucrat încă din utimul an de facultate într-un domeniu ce nu avea nicio treabă cu ce studiam dar era, să zic așa, o pasiune. Am lucrat ca designer 2D, 3D lucru care m-a ajutat ulterior in designul etichetelor produselor, materialelor de promo, site etc. A urmat o perioadă în care l-am susținut pe soțul meu în activitatea de antreprenoriat în domeniul construcțiilor, el fiind inginer de instalații, perioadă care a conincis cu momentul când am devenit și părinți. Până am ajuns să urmez calea antreprenoriatului în domeniul meu de studii m-am înscris și la doctorat, urmând o perioadă cu multă muncă de cercetare și experimente, pendulând între Cluj Napoca și Oradea. În 2010, în perioada tulbure după criza financiară din 2008, ne-am luat inima în dinți și ne-am mutat la Oradea unde am înființat compania Phenalex. Am pornit cu idea de a implementa în producție primul brevet de invenție, înregistrat în perioada doctoratului,  pentru a putea dezvolta produse inovative în folosul sănătații celor din jur, adică tot să ajut oamenii să fie fericiți. 🙂 Cred că de la început ne doream să fim independenți financiar, să luăm noi frâiele în mână și să facem ce ne dorim noi, așa că am făcut o echipă bună și ne-am susținut reciproc.

 
Phenalex
 

În prezent deții 3 brevete de invenție pentru niște produse senzaționale, benefice pentru oameni și prietenoase cu natura. Povestește-ne pe scurt despre ele și despre cum s-a născut ideea lor.

Fiecare are o poveste aparte dar totul a pornit de la faptul că mi-am pus întrebări și am căutat soluții la întrebările respective. 

AntioxiVita este fabricat după prima tehnologie brevetata. După ce am revenit in țară în urma unei mobilități Erasmus în Italia, unul dintre  profesori nu a vrut să-mi recunoască nota obținută la examenul de oenologie în Italia așa că am fost nevoită să învăț și cursurile din țară. În timp ce învățam am avut un moment de revelație, am pus cap la cap informațiile ce le-am acumulat în Italia cu informațiile din cursurile de acasă: am observant că în struguri există o anumită cantitate de antioxidanți(polifenoli) iar în vin mult mai puțină și m-am întrebat unde ar fi restul? Răspunsul a fost simplu: în tescovina rezultată în urma vinificației, tescovină care de  obicei se aruncă. Așa a apărut ideea de a recupera acești antioxidanți din struguri, antioxidanți cu proprietăți benefice asupra sănătății. Ca idee, în cercetare totul decurge destul de lent, adică până am reușit să pun pe piață primul produs am urmat un parcurs anevoios cu multă muncă și studiu, timp de 10 ani. Anul acesta aniversam 10 ani de activitate și uitându-mă în urmă pot să spun că totul a meritat prin prisma testimonialelor primite de la clienții nostri, multumiți de faptul că Antioxivita le-a redat sănătatea, lor sau celor din jur.

La scurt timp după ce am intrat pe piață cu antioxivita, având deja un parcurs pe care știam să-l urmăm, am înregistrat și al doilea brevet: tehnologia de obținere a unui extract apos de propolis, adică Propolis esența. Ideea produsului a apărut de la o dilemă: de ce există extract de propolis doar în alcool sau propilenglicol (E1520)?  Ca inginer în industria alimentară nu aș recomanda nimănui un extract în propilenglicol, decât pentru uz extern. Varianta cu alcool e mai sigura dar mai greoi de administrat la copii de exemplu. Așa că am încercat să găsesc o soluție: ore cum aș putea extrage componentele bioactive din propolisul brut (adică esența propolisului) în apă? După multă documentare științifică și multe experimente am reusit să pun din nou cap la cap informații și să obțin un produs ce conține substanțele bioactive din propolis (solubile în apă, alcool și grăsimi) dar în apă.

Cel de-al treilea brevet am reușit să-l implementăm în producție abia în 2017. Dupa 7 ani de experimente și testări de utilaje pilot, multă muncă, stres și finanțe pe măsură (nu am accesat fonduri europene) am reușit să demonstrez că se pot conserva fructele altfel față de tehnologiile actuale și să aducem pe piață un produs unicat: Fructonata. E un nou tip de aliment, un produs care se plasează undeva între fructul proaspăt, fructul congelat, fructul uscat și conservele din fructe (gem, marmeladă, dulceață etc). Fructonata este singurul produs din fructe, care nu suferă procesare termică ce distruge vitaminele și enzimele, nu necesită depozitare specială după ambalare și păstrează gustul adevărat de fructe: dulce-acrișor. Ideea a apărut într-o zi de septembrie în 2011, călătorind cu mașina, când mânați de curiozitate am început să ne întrebăm de ce dulceața trebuie fiartă, de ce se folosoște atâta zahăr și de ce nu prea are gustul fructelor proaspete?!

 
Phenalex
 

Cum se simte experiența de inventator? Ce îți aduce acest statut?

Nici nu m-am gândit că mi-ar putea aduce vreun statut! De cele mai multe ori mă face să mă simt aia ciudată, prin prisma faptului că am o gândire și abordare diferită  a problemelor și sunt setată în a identifica soluții. Totuși eu mă simt un om obișnuit! La mine nu există “nu se poate”, “asta e metoda”, “așa trebuie făcut”. Inventica și inovarea sunt esențiale în timpurile acestea de competitivitate maximă.

 

Care sunt 3 valori ale Phenalex după care vă ghidați activitatea?

Aș putea să le clasific în trei categorii:

  • Inovare și dezvoltare – Crearea de produse inovative cu un aport benefic sănătații.
  • Siguranță și calitate – Folosim materii prime de calitate, naturale, certificate bio de preferință locale, ne folosim de tehnologie modernă pentru procesare și respectam normele de igienă.
  • Responsabilitate și respect – Față de clienți, salariați, furnizori și colaboratori.

 

Cine este clientul ideal pentru produsele Gusturi Bio by Phenalex?

În general clienții nostri sunt cei care cumpără informat, sunt atenți la informațiile de pe etichete și iși doresc un stil de viață sănătos.

 

Phenalex

 

La noi în casă dulceața bio fără zahăr se consumă cu mult spor. Care e cel mai cumpărat produs?

Dintre produsele alimentare bio, cel mai vândut produs este Fructonata de afine de pădure, iar dintre suplimentele alimentare AntioxiVita. În ultima lună cel mai vândut produs este Apiphen, noul produs, testat în Elveția pentru activitatea antibacteriană.

La noi în casă se consumă cu plăcere zacusca, fructonata și dulceața, iar ca metoda de stimularea a imunității folosim în anumite prioade ale anului aproape zilnic Propolis esența pentru prevenirea bolilor de sezon. De exemplu, fiului cel mic, îi place cel mai mult ApiFaringoCalm, foarte eficiet în calmarea tusei seci.

 

Dar produsul tău preferat care e?

Depinde din ce punct de vedere. Produsul care mi-a adus cele mai mari satisfacții și aprecieri rămâne AntioxiVita, fiind și primul produs cu care am pornit în acestă aventură antreprenorială.

Produsul care e nelipsit din casă, mai ales pentru copii, este Propolis esență. Îl folosesc în foarte multe situații: pe julituri, mici arsuri, coșuri, dureri de dinți, dureri de urechi, cure de imunizare înainte de reînceperea școlii sau când sunt cazuri de răceli, gripe, viroze în colectivitatea copiilor. În general, produsele apicole sunt foarte bune pentru sănătatea noastră, iar propolisul este chiar minunat având proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, cicatrizante, imunomodulatorii.

 

În ce fel e diferită viața ta de când ești antreprenor?

E mai agitată în primul rând. 😀 . Simt tot mai acut lipsa timpului, mi se pare că totul este pe fastforward, pe repede înainte. Ca antreprenor ești tot timpul în priză, te gândești la strategii de vânzare, la dezvoltare de produse noi, la ce-și doresc clienții, la furnizori, la salariați, taxe, impozite etc. Din păcate nici când ajung acasă la copii nu ma pot deconecta cu totul de la business, să fiu 100% dedicată lor, familiei. Cu timpul mi-am asumat toate aceste responsabilități, asta e viața de antreprenor: tumultoasă!

 

Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești în povestea asta antreprenorială?

Să fii chibzuit și să-ți asculți instictele.

 
Phenalex
 

Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de Phenalex?

Am mai multe motive de mândrie legate de Phenalex: am creat această companie și am crescut-o sănătos, având indici financiari foarte buni; avem un portofoliu de peste 30 de produse excepționale, derivate din cele 3 brevete de invenție implementate în producție; distribuim produsele noastre la nivel național dar și internațional. Totuși, consider aprecierea și recunoștința clienților față de noi (ca firmă) și produsele noastre un aspect foarte important.

 
Care a fost un moment dificil în aventura asta de antreprenor și cum l-ai depășit?

Din fericire nu pot să spun că am avut un moment dificil memorabil. Ne confrumtam aproape zilnic cu tot felul de situații problematice generatoare de stres și nervi dar găsim rapid soluții, nu degeaba suntem inventivi/inovatori.

 
De ce abilități crezi că are nevoie cineva care se gândește la a deveni antreprenor?

Să fie dispus să-și asume o multitudine de responsabilități. Viața de antreprenor într-adevar nu este pentru toată lumea dar dacă îți dorești independență, îți plac provocările, dorești să–ți aducă satisfacție munca ta, atunci cu siguranță ți se potrivește.

 

Dacă ai putea să le transmiți un singur mesaj celor care cochetează cu idee antreprenoriatului, care ar fi acela?

Fă-ți curaj și urmează-ți visul!

 
Unde găsim produsele – și online și fizic?

Avem distribuție la nivel național și produsele se găsesc atât în mediul online, cât și în unele farmacii, magazine naturiste, magazine cu specialități. Site-ul nostru de vânzări este gusturibio.ro iar cel de prezentare a companiei phenalex.ro.

 
Simona, mulțumim că ai împărtășit povestea ta cu noi!
 sursa:

”La mine nu există nu se poate, asta e metoda, așa trebuie făcut!” – De vorbă cu Simona Bișboacă de la Phenalex despre inventică și antreprenoriat

Lasa un comentariu