Pe urmele Mariei Curie – Medalie de aur pentru o inventatoare orădeancă

La prima participare la un salon internaţional de inventică, o orădeancă i-a uimit pe savanţii şi a obţinut medalia de aur, plus alte importante premii. Asociaţia Inventatorilor din România nu ezită să considere premiul obţinut de inventatoarea din Oradea drept „excepţional”, mai ales că Salonul de Inventică de la Varşovia derulat în perioada 3-5 noiembrie a fost special, celebrându-se jubileul de 100 de ani de la crearea Asociaţiei Mondiale de Chimie şi Expoziţia de noutăţi, invenţii în chimie-IWIS 2011.

Privind-o pe Simona, un mănunchi de femeie cu ochi de căprioară, n-ai zice că stai în faţa unui inventator. Mai ales al unuia în chimie, pe care îl ştim cu toţii de la şcoală, cu părul vâlvoi, ochelari cât sifoanele şi cu halatul ros în coate şi pătat cu tot felul de substanţe, încâlcindu-se printre retorte şi alambicuri. Şi totuşi, Simona Bişboacă este o cercetătoare serioasă în chimie alimentară, care a reuşit să-şi împlinească un vis din copilărie, acela de a-şi ajuta semeni. Şi nu oricum, ci exact în esenţele tainice care îi dau omului sănătate şi starea de bine.
Lucrările prezentate de Simona la Salonul de inventică sunt unice pe plan mondial, cele două produse pe care ea le-a scos deja pe piaţă uimind crema cercetătorilor. „Antioxi Vita” şi „Propolis dizolvat în apă” au primit Medalia de Aur a salonului, Premiul special acordat de Asociaţia Asiatică pentru Creativitate şi Premiul Special acordat de Coreea de Sud.
„Sincer, nu mă aşteptam să primesc aceste premii. Mă gândeam că sunt aşa multe invenţii prezentate, cu participanţi din peste 30 de ţări, încât nu mă gândeam că produsele mele vor primi atâtea aprecieri, mai ales că era prima mea participare la un salon de inventică” ne-a relatat Simona. Din fericire, s-a înşelat, iar cele două produse inventate de Simona au întrunit aprecierea cercetătorilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Alchimia succesului

Între Simona şi chimia s-a produs demult o alchimie care i-a marcat definitiv destinul şi traiectoria profesională. Când s-a mutat cu familia din Zalăul de baştină la Oradea, a ales să urmeze şcoala la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, profil chimie-biologie. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, pe care a absolvit-o în 2003. Încă de atunci laboratorul de chimie a ajuns pentru ea o a doua casă, unde petrecea ore în şir combinând, experimentând, gândind.
„Am avut şansa să studiez o perioadă la Universitatea din Bolognia (Italia), unde se desfăşurau studii interesante despre antioxidanţii din struguri şi vinul roşu sec. Atunci mi-au încolţit în minte primele întrebări despre antioxidanţi. Dacă în vin se regăsesc doar 50% din cantitatea de antioxidanţii din struguri, unde este restul?! Logic, în produsele reziduale, care în timp se pierd”, rememorează cercetătoare. Au urmat câţiva ani de căutări, până când Simona a reuşit să obţină primul produs, „Antioxi Vita” pe care l-a patentat la OSIM. Produsul este o adevărată „bombă” de antioxidanţi care detonează sănătos însă în organism umplându-l de vitalitate şi energie. „Faţă de alte produse naturiste, produsul meu are o calitate în plus deoarece conţine o doză mai mare de antioxidanţi. Doza face diferenţa” explică Simona. Efectul lui l-a resimţit însuşi preşedintele Asociţaiei Inventatorilor din România, Octavian Pleşa, un venerabil doctor în medicină care la peste 86 de ani a rămas uluit de efectele benefice ale produsului.
Al doilea produs, esenţa de propolis dizolvată în apă are marele avanataj că poate fi consumat şi de copiii, deoarece nu conţine gram de alcool. „Băieţelul meu m-a făcut să mă gândesc la aceste produs. Are cinci ani şi vroiam să-i dau propolis, dar tincturile de pe piaţă conţin alcool. Aşa că am reuşit să scot acest produs care poate fi consumat la orice vârstă” ne-a relatat inventatoarea.

Sub o stea norocoasă

„Mulţi vor putea lua exemplu de la această tânară şi tenace inventatoare, care a fost punctul de atracţie al multor savanţi prezenţi la Varşovia cu ocazia manifestarilor prilejuite de împlinirea a 100 ani de la acordare premiului Nobel pentru chimie Mariei Sklodowska Curie. Încă o dată, bravo pentru bihoreni” a transmis dr.Octavian Pleşa, membru al World ExCo IFIA şi preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România.
Ambele invenţii au fost brevetate anul acesta, în februarie şi septembrie, iar Simona fabrică într-un mic laborator produsele sub marca Phenalex şi care pot fi găsite în farmacii şi magazine de produse naturiste, având toate avizele necesare, fiind recunoscute şi avizate de Ministerul Sănătăţii. Deja are comenzi de la marile reţele de ditribuţie a produselor naturiste, din mai toată ţara. Informaţii suplimentare despre produse şi unde pot fi găsite se pot obţine pe situl www.phenalex.ro.
„Totul a venit în mod natural şi firesc, parcă m-am născut sub o stea norocoasă” se miră niţel Simona de cum s-au aşezat lucrurile. Probabil are dreptate, dar steaua ei norocoasă a început cu certitudine să strălucească în laboratorul de chimie, atunci când experimenta, gândea…

Sursa:www.crisana.ro

Lasa un comentariu