Antena3 Mierea românească, cea mai sănătoasă! Cum a fost dărâmat mitul mierii de Manuka
Mierea românească s-a dovedit a fi cel puțin la fel de buna precum cea mai scumpă miere din lume.
Gasesti produsul aici: https://gusturibio.ro/produse/suplimente-alimentare/apiphen-antibacterian/
Confirmarea a venit de la cele mai precise laboratoare, cele din Elveția. Vestea este cât se poate de bună pentru consumatori, mai ales că mierea noastră se vinde cu 20-30 de lei kilogramul, în timp ce pentru mierea de Manuka plătim şi 1.200 de lei pentru un kilogram. Un studiu realizat într-un laborator din Elveţia arată că mierea polifloră şi mierea de mană românească au efecte similare, iar la anumite capitole chiar mai bune. Inventator Inginer SIMONA BISBOACA: „În urmă cu câţiva ani, am început să gândim un nou produs. Aveam nevoie de ingrediente de foarte bună calitate printre care şi miere. După cum ştiţi, cea mai grozavă şi mai mediatizată miere este cea de manuka, provenind din Noua Zeelandă. Este considerată o miere cu efect antibacterian foarte puternic. Din literatura de specialitate se cunoaşte că şi mierea obişnuită are o oarecare activitate antibacteriană. Astfel, am iniţiat un studiu impreună cu o colegă de la USAMV Cluj-Napoca pentru a testa activitatea antibacteriană pe câteva bacterii patogene a unui sortiment de miere românească, miere de manuka şi câteva combinaţii proprii. Pentru proba control s-a utilizat un antibiotic cunoscut, anume gentamicina. Spre surprinderea tuturor, am constatat că mierea românească a avut un efect antibacterian superior mierii de manuka pe E.coli şi atunci am început să ne punem întrebări. Studiul trebuia continuat şi astfel am luat legătura cu dl dr. Ciprian Iovan şi dna prof.dr Simona Cavalu de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie. Analizele ulterioare au confirmat din nou că activitatea antibacteriană a mierii româneşti este comparabilă cu cea a mult mediatizatei miere de manuka. Din diverse discuţii am înţeles că s-ar putea emite afirmaţii că analizele nu sunt realizate conform, aşa că pentru a înlătura orice dubiu am căutat un laborator în străinătate, care să fie acreditat şi să ne poată realiza analizele. După multe căutări am ales Elveţia, o ţară neutră şi recunoascută pentru servicii şi produse de calitate. Rezultatele testărilor realizate în ţară au fost confirmate şi în urma analizelor făcute la Culture Collection of Switzerland AG din Wadeswil, Elveţia. CCOS este colecţia naţională publică de culturi de microorganisme a Elveţiei. Pentru studiul din Elveţia am selectat două sortimente de miere românească de la raft (Roua florilor), miere de manuka originală (am primit confirmarea originalităţii pe lotul respectiv de la producătorul din Noua Zeelandă), produsul pe bază de miere conceput de noi, iar ca probă de control testare pe gentamicină. Laboratorul din Elveţia a introdus în testare şi un sortiment de miere elveţiană. În cercetare trebuie abordate căi diferite de analiză pentru a demonstra tema propusă. S-au folosit diferite metode de analiză prin testare pe medii de cultură diverse: metoda Kirby Bauer la Cluj, metoda clasică de însămânţare mediu de cultură la Oradea, micro diluţie, agar diluţie şi testul de difuzie în mediu de cultură în Elveţia. Am ales cele mai cunoscute bacterii patogene atât gram pozitive, cât şi gram negative: Enterococcus fecalis, Staphyloccus aureus, Escherichia coli, tulpini de bacterii de referinţă şi rezistente la antibiotice. Toate analizele efectuate au dovedit eficacitatea antibacteriană a mierii româneşti şi elveţiene în raport cu mierea de manuka. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele şase culturi rezultă că mierea românească este mai puternică din punct de vedere antibiotic decât mierea de Manuka, având patru indicatori mai mari, unul la egalitate şi unul inferior. Nu pot să spun că mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu aşa ca şi mierea românească. Considerăm că mierea de Manuka este mult prea mediatizată printr-un marketing agresiv şi nu e corect pentru consumator să-l induci în eroare şi să spui că are „cel mai puternic efect antibacterian natural”, cum se scrie pe site-urile lor, atâta vreme cât nu o raportezi faţă de celelalte sortimente de miere din alte părţi ale lumii. Chiar şi mierea elveţiană a fost mai bună, în două cazuri, decât cea de manuka. Noi am vrut să verificăm şi iată ce s-a demonstrat! Considerăm că este important să comunicăm publicului larg acest aspect şi să fim încrezători în mierea românească şi produsele româneşti de calitate. „