Radio Romania Actualitati
Bihor – pt. emisiunea „Matinal”, marti, 19 noiembrie 2019. Cercetătorii independenți și inventatorii orădeni Simona și Ioan Bișboacă au anunțat (ieri) că, în urma unor analize comparative în trei laboratoare – din Cluj Napoca, din Oradea și din Elveția –, și folosindu-se metode diferite de analiză, s-a constatat că mierea românească polifloră și de mană, achiziționate de la raft, au proprietăți antibacteriene superioare chiar și cunoscutei mieri originale de Manuka (Noua Zeelandă). Rezultatele analizelor din țară au fost confirmate recent de CCOS, care deține colecția națională publică de culturi de microorganisme a Elveției. Cercetătorii orădeni au precizat că marketingul mierii de Manuka este în detrimentul mierii românești, la noi în țară mierea neozeelandeză fiind vândută cu un preț de 40 de ori mai mare decât cel al mierii autohtone. Relatează corespondentul RRA s.r.c. Simona Elena Bișboacă este de profesie inginer tehnolog în industria alimentară, cercetător, inventator și antreprenor. A absolvit secţia Tehnologia Prelucrării Produselor Agroalimentare – Facultatea de Agricultură, din USAMV Cluj-Napoca (azi se numeşte Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor). Simona Bişboacă are trei brevete de invenţii în industria alimentară a viitorului, medaliate la saloane mondiale de inventică, integrate în produse alimentare, cosmetice şi terapeutice, pentru care foloseşte materie primă din culturi certificate ecolologic, apă termală etc. Astfel, ea a obţinut cel mai puternic antioxidant de pe piaţă (extras din sâmburi, pieliţe şi rahis de struguri), propolisul diluat în apă (nu în alcool, fabricat la rece pentru a nu-l distruge) şi un nou tip de produs alimentar, fructonata (obţinută fără zahăr, fără fierbere sau conservanţi).